Bruk og stell av smykker

Våre smykker er nøye utvalgt fra verdens ledende produsenter. Vi stiller strenge krav til valg av stener, produksjonskvalitet og finish. Men husk at alle produkter, også smykker må vedlikeholdes for å oppnå varig glede. Smykker er laget for ulike bruksområder og av varierende kvalitet. Det er ikke alle smykker som tåler daglig bruk, og man må derfor vise hensyn til dette ved bruk av sine smykker. Klør, ledd og låser slites ved bruk og må ettersees og eventuelt repareres jevnlig i forhold til bruken. Alle smykker i hvitt gull er belagt med et lag rhodium for å gi smykket et skinnende hvitt utseende. Dette belegget slitet etter en tids bruk, og bør derfor fornyes etter behov (rhodinering).

Stener og perler kan være sensitive mot syrer. Man må derfor unngå kontakt med hårspray, parfyme og annet som inneholder syrer. Perler som er limt kan løsne ved kontakt med vann. Ikke bruk dine smykker under sportslige aktiviteter eller når du sover, da dette vil slite unødig på smykkene dine. Et godt råd er å holde dine smykker rene – det vil forlenge levetiden og de vil skinne på sitt beste.


Bruk av smykker under COVID-19 pandemien

Såpe og vann? Men mens såpe og vann funker på hendene, hva må til for å holde gifteringen fri for virus?
Gullsmed Thomas Heyerdahl sier at smitten og skitten setter seg under tilbehør som ringer og klokker, og ikke nødvendigvis på selve ringen.
– Det viktigste man kan gjøre for å unngå at smykker og ringer bærer smitte, er å ta det av seg og så vaske det, sier Heyerdahl.
– Man kan kjøpe midler hos gullsmeden som er tilpasset til å rense gull, sølv og andre smykker, men man kan også lage sin egen miks enkelt hjemme.

Dette er gullsmedens oppskrift du kan lage hjemme:

1.  Ta av ring/armbånd/klokke.
2.  Kok opp vann og la det kjøle seg litt ned.
3.  Tilsett litt Zalo og litt salmiakk og rør rundt.
4.  Legg smykkene i blandingen.
5.  Bruk en liten børste, som en tannbørste, og børst smykkene for å få vekk skit.
6.  Skyll i rennende vann.
7.  Tørk smykkene godt, gjerne med hårføner, for å unngå skjolder.

Ta forbehold
– Edle metaller, som gull og sølv, tåler veldig mye. Det gjør også diamanter, men perler og skjøre stener som opaler, kan bli ødelagt ved vask.
Vi anbefaler derfor at du nå dropper å bruke smykker som er laget i skjøre materialer når det nå er mye smitte blant oss. Smykker man kjøper i klesbutikken, er ofte laget i materialer som ikke tåler vask pga limte stener etc..

Vi fraråder også å bruke alkoholholdige stoffer på alle typer smykker.
– Antibac og alkoholholdige stoffer kan skade smykker – selv de som er i gull og sølv. Gull og sølv kan bli matt og mindre pent, og derfor er det best å bruke egnet vask som Zalo, salmiakk og vann. På grunn av coronaviruset er mange ekstra påpasselig med hygienen nå, men også når corona-smitten avtar kan skitt samle seg på og rundt smykker. – Vi anbefaler derfor å vaske smykkene til vanlig også. Bare husk å først ta de av, vask hendene, så vask smykket, tørk og ta tilbehøret på igjen.

Trenger du pleie å pussemidler se vårt utvalg her.


Diamantsmykker:

  • Smykker og andre gjenstander av gull med diamanter trenger ikke mye vedlikehold i det daglige, men for at diamantene skal glitre slik de er slipt til, må smykkene vaskes ofte. Diamantsmykker vaskes enklest i varmt såpevann tilsatt litt salmiakk. Bruk en myk gammel tannbørste til å børste lett over smykkene. Skylles så i lunkent vann, og tørk godt (gjerne med en hårføner). Smykker med diamanter kan også holdes rene ved å vaskes i lunkent vann med oppvaskmaskin-pulver. Du kan også benytte egnede rense og pussemidler som du får kjøpt hos oss.
  • Om smykket er kjøpt hos oss, kan du når som helst rense dette i vår kraftige ultralyd maskin gratis. 
  • Diamanter bør oppbevares i egnet smykkeboks eller skrin. De bør ikke ligge løst, da de kan lage riper på andre smykker. Diamanter blir lett skitne og støvete, så bruk av kremer, pudder og såpe kan redusere glansen. Regelmessig rengjøring er derfor fornuftig. 
    Husk at ringen og klørne rundt diamanten er laget av metall og vil derfor slites over tid. Selv om diamanten er det hardeste mineral vi kjenner og derfor  er uslitelig, kan det gå skår ved hard bruk. La gullsmeden derfor jevnlig kontrollere dine diamantsmykker for slitasje og skader.

Gullsmykker:

  • Smykker og andre gjenstander av gull trenger ikke mye vedlikehold. Smykkene vaskes i varmt såpevann tilsatt litt salmiakk. Bruk en myk gammel tannbørste til å børste lett over smykkene. Skylles så i lunkent vann, og tørkes godt (gjerne med en hårføner). Du kan også benytte egnede vask og pussemidler som du får kjøpt hos oss.
  • Om smykket er kjøpt hos oss, kan du når som helst rense dette i vår kraftige ultralyd maskin gratis.

Sølvsmykker:

  • Sølv anløper ved kontakt med luft. Svovel i luften får sølv til å bli mørkt/brunt ved at det oksiderer. Jevnlig vask og puss er er derfor viktig for å holde sølvsmykker pene om de ikke benyttes hver dag. Vaskes i lunkent vann med Zalo, skylles deretter og tørkes godt. Har smykket anløpt kraftig, får du kjøpt spesielle rensemidler hos oss (sølvdip), som tar vekk all oksydering., Dette “blottlegger” sølvet, så her anbefaler vi å gni over med en sølvklut for å beskytte sølvet mot videre oksidering. Et annet godt tips er å oppbevare sølvsmykkene i lufttette syrefrie lynlåsposer når du ikke bruker dem. Da vil du unngå at dine sølvsmykker anløper.

Smykker med stener og perler:

  • Smykker og andre gjenstander med stener og perler kan ta skade av rense og pussemidler. Mange typer stener og perler tåler ikke kjemikalier og må derfor utvises forsiktighet med bruk av vaskemidler eller rensemidler som er kjøpt i butikk. Det beste er her å bruke lunkent såpevann, vaske lett over, og tørke godt (gjerne med en hårføner). NB Må ikke renses i ultralyd maskin.

Se for øvrig vårt kapittel om dine kundefordeler om smykket er kjøpt hos oss.

 

Puss og stell av sølvtøy

Sølvbestikk:

  • Matrester kan sette stygge merker på sølvbestikket hvis det får lov til å tørke, merker som må pusses bort senere Skyll derfor bestikket fritt for matrester rett etter bruk. Da inngår du mørke flekker (korrosjon).
  • Legg evt. bestikket i lett såpevann etter bruk dersom det ikke skal vaskes med en gang (Hvis enkelte bestikkdeler har påsatte skaft, bør disse stå over vannet så de ikke løsner fra f.eks knivbladet)
  • Ikke bruk for mye oppvaskmiddel i vannet, skyll bestikket godt før tørking.
  • Lufttørking etter håndvask kan etterlate matte flekker på sølvbestikket.
  • Hovedregelen for oppbevaring av sølv er at det skal slippes minst mulig luft til bestikket.
  • Sølv må oppbevares tørt.
  • Syrefrie plastposer er bra, disse kjøpes rimelig hos oss.
  • Hos gullsmeden får du også kjøpt spesielle bestikkposer i en tekstil som er innsatt med et middel som forsinker anløp og dermed guling av bestikket.
  • Unngå avispapir og gummistrikker, både direkte på sølvet og som emballering. De etterlater seg mørke merker som er vanskelig å fjerne.