Bruk og behandling av klokker

For at klokken skal kunne glede deg som bruker i lang tid fremover, er det viktig at du tar godt vare på den. Les derfor denne viktige informasjon om bruk og behandling.

Vannbeskyttet 30 meter/ 3 atm/ 3 bar.
Uret er som regel merket “Water resistant” følges av 3 ATM eller 30 M. En vannbeskyttet klokke er ment å tåle normalt hverdagsbruk, men ikke ha den på når du bader, dusjer, vasker bilen eller lignende.

Vannbeskyttet 50 meter/5 atm/5 bar.
Hvis uret ditt er vannbeskyttet 50M, tåler det ganske mye vann uten at det trenger inn i kassen. Du kan ha klokken på når du går i dusjen. Hvis du skulle glemme deg i sjøen, vil klokken mest sannsynlig tåle dette også. Skyll uret i lunkent ferskvann etterpå for å få bort salt.

Vanntett 100 meter/10 atm/10 bar +
En vanntett klokke skal være trykktestet til minst 10 ATM (100M) for å tåle både å bade og svømme med. For dykkerur gjelder spesielle regler. Skal du dykke med flasker skal du kjøpe et ur som er beregnet for dykking.

Kondens
Ved hurtig temperatursvingning oppstår et undertrykk i klokken som kan forårsake kondens. Du vil se duggdråper under glasset hvis uret har kondens. Det forsvinner ikke ut av kassen uten at den blir åpnet. Hvis ikke det blir gjort noe med, vil duggen legge seg i urverket og ofte forårsake totalskade. Ingen ur er kondens sikre selv om de er vanntette.
Eksempler som kan utløse kondens:
Regn på en varm sommerdag med bare armer. Fra varm sommersol og ut i kaldt vann. Klokkemetallet og glasset kan bli veldig varmt i solsteken. Fra vinterkulde og til badstue. Under snømåking der klokken blir varm av kroppen. På skitur hvis man faller og klokkearmen komme ned i snøen. Fra varm sommersol og ned i fryseboksen.

Viktig informasjon om pakninger
All tetthet er avhengig av pakningenes tilstand. Løsningsmidler, parfyme, svette og alder påvirker kvaliteten. Pakninger må skiftes med noen års mellomrom. De holder som regel 2 til 5 år, avhengig av de ytre påvirkningene. Krone og baklokkspakning er de som tæres mest. De er laget av myk gummi. Svette inneholder salter som morkner gummien. Når vi er syke og bruker medisiner kan pakningene gå fortere i oppløsning. Noen personer har sterkere salter i svetten enn andre. Vi er forskjellige. Andre pakninger er rundt glasset og rundt glassringen hvis klokken har glassring. I trykkere er det også gummipakninger.

Brukertips
Trykkere må ikke brukes under vann hvis ikke uret er laget for det. Pass på at kronen (som blir brukt til å stille visere og dato) alltid er ordentlig trykket inn eller tilskrudd. Unngå skrubbsår da dette kan gå ut over kasse og lenke, så ta av deg klokken hvis du skal i gang med hardt fysisk arbeid. Ikke spray parfyme direkte på uret. Tørk gjerne av klokken med en myk tørr klut etter bruk. Ta av uret om natten hvis du kan, da spares pakningene for uttørking. Når du ikke bruker klokken, oppbevar det på en tørt, ikke for varmt sted. Er glasset skadet må det skiftes for å holde uret tett. Unngå å la uret ligge i solsteken.

Batterilevetid
Batterier har en gjennomsnitts levetid på 1 år. Når batteriet er tomt bør det skiftes eller fjernes så raskt som mulig, da det kan oppstå lekkasje på gamle batterier.

Datoretting
Justering av datoen ved månedslutt bør gjøres om dagen mellom kl.04 og 21, for ikke å skade den automatiske datomekanismen.

Vanlige reparasjoner på ur
Bytte krone og velle | Bytte krone og kassehals | Skifte glass og glasspakning | Overhaling/rensing | Rense løpeverk | Bytte verk | Rense trykkere

 

Ikke kjøp klokker på internett fra andre en autoriserte godkjente forhandlere.

De mest prestisjetunge sveitsiske klokkeprodusentene selger sine produkter utelukkende gjennom autoriserte, høyt kvalifiserte forhandlere. Det stilles meget strenge krav til utsalgsstedets kompetanse, servicegrad og profil. Kun disse får tilby sine klokker på nett. Under har vi listet opp noen viktige elementer å ta hensyn til ved kjøp av klokker på nett.

Billig?
Likevel er det mange nettsider som tilbyr slike klokkemerker på en stilfull og fristende måte. Hvordan kan det ha seg? Å lage fine nettsider kan hvem som helst klare, men hvor får de produktene fra og hvorfor er det så billig?

Ekte?
Ifølge bransjen er så mye som 90 % av produktene som tilbys på slike nettsider enten; tyvegods, kopier, eller brukte klokker som er pusset opp, gjerne med uekte deler. Med et slikt utgangspunkt er det ikke vanskelig å tilby varene til langt under veiledende listepris.

Tyvegods?
I den senere tid har dessverre en rekke innbrudd og ran rammet urmakerbransjen. Dette er ikke bare en stor belastning for bransjen, men tyvegodset skal nødvendigvis finne sin vei tilbake til markedet. Vi har flere eksempler på klokker som er levert fra nettbutikker hvor serienummeret bak på klokken er pusset bort.

Frakt og MVA?
Det finnes også en betydelig risiko for at man aldri mottar sine forskuddsbetalte varer. Uansett er de prisene som tilbys på nettet uten 25 % mva og fraktomkostninger. Dette må betales i oppkrav når varene ankommer Norge.

Garanti?
Merkevarenes garanti gjelder selvfølgelig kun for originale varer kjøpt gjennom autorisert forhandler. Vi anbefaler derfor på det sterkeste å kjøpe din klokke gjennom din lokale autoriserte forhandler. Dette vil gi deg trygghet for at varen du betaler for er original, og at du får den garanti og service du forventer ved kjøp av et slikt produkt.