FARGESTENER OG PERLER

 

Fargestener

Fargestenenes verden er stor og vakker, og finnes i utallige varianter i alle regnbuens farger. I våre forretninger finner du mange ulike smykker med fargestener. På Paleet har vi «GEM WALL», et eget monter med over 100 unike stener til salgs. Her kan du kjøpe en løs sten til din samling, eller for å lage et helt spesielt smykke du vil være alene om å eie. Klikk her for å se oppdatert liste.

Disse 3 fargestenene er de vanligste og mest kjente:

RUBIN: (engelsk: Ruby) Blodrød variant av mineralet Corund. Aluminiumoksid. Den røde fargen kommer av små mengder crom. Rubin har en hardhet 8 på Mohs skala ( diamant =10). De største forekomstene av Corund av edelstenskvalitet er i «Eastern Australia», Thailand, Siri Lanka, Madagaskar og Øst Afrika.


SMARAGD: (engelsk: Emerald) Grønn variant av mineralet Beryll som er farget av krom (Cr) Smaragder er ofte full av sprekker og inneslutniger ( urenheter), og rene smaragder er veldig sjeldene. Små forekomster av smaragder finnes i mange land, mens de største forekomstene av smykkekvalitet finnes i Colombia. Smaragd har harhet 7,5 – 8 på Mohs skala.Safir: Mineralet Corund finnes i alle andre fargenyanser og får da navnet safir. 

SAFIR: (engelsk: Sapphire) Når det kun benevnes safir , så menes den dyp blå varianten som er farget av jern ( Fe2+). Alle andre fargevarianter beskrives med fargens navn og safir, f.eks : rosa safir, gul safir, grønn safir. Et annet unntak er den rosa-oransje varianten som kalles Padparadscha.

 

Perler

Allerede for 5000 år siden ble perlene høyt verdsatt i land som Mexico, Peru, Hellas, Persia og Egypt. Men den gang var de forbeholdt fyrster, keisere, konger og andre adelige. I det gamle Hellas trodde man at perlene hadde en magisk kraft. Eieren av en perle ville bli skjenket lykke, elskov og styrke.

EKTE PERLER:
Ekte perler blir dannet i en musling. Muslingen kapsler inn f. eks en parasitt som prøver å trenge inn i dyret( muslingen). Rundt dette fremmedelementet lager muslingen en kappe av samme materiale som den lager skallet sitt av. Dette blir en rund perle. Ekte(orientalske) perler er meget sjeldne. Det dannes perler i gjennomsnitt i ca 1 av 100 muslinger. Av disse er det bare en av ti som blir fine. Ekte perler er derfor svært kostbare. Man kan også finne ekte perler i ferskvannsmuslinger. Det er funnet mange flotte perler i f.eks Lågen.

KULTURPERLER:
Kulturperler er perler som er dyrket. Man innplanterer en perlemorskule i muslingen. Muslingen lager et skall rundt denne, og det blir dannet en perle. For å få en stor perle legger man inn en stor kjerne. Denne ligger i muslingen i 3-4 år, før den blir tatt ut og sortert etter størrelse, glans, farge og jevnhet.

AKOYAPERLER:
Dyrket i Japan, i Akoyamuslingen. Perlemorskjernen er gjerne i størrelse 4 – 8 mm. Perlene blir dyrket i store farmer. Det blir innoperert en perlemorskule i muslingen, og den lager et perlebelegg rundt denne. Perlen ligger i muslingen i 3-4 år.

FERSKVANNSPERLER:
Ferskvannsperler blir dyrket i ferskvannsmuslinger ved at man tar en liten bit av kjøttet fra en annen musling og innplanterer i muslingen. Denne danner så en perle rundt dette fremmedlegemet. Ferskvannsperler har en mer knudrete overflate og en annen glans enn saltvannskulturperler. De vanligste stedene man dyrker ferskvannsperler er i Kina og Japan.

FAKTORER SOM GIR PERLEN SIN VERDI:
Farge: Skal være lett rosa eller krem
Tykkelse på skallet: Jo tykkere jo bedre. Ofte ser man billige perler med nesten ingen skalltykkelse, og kjernen sees igjennom.
Overflate: Jo jevnere jo bedre (uten sår eller «rugler»)
Rundhet: Skal være rund  (kalles faglig for «barokkhet»)
Størrelse: Perler over 7 mm er svært vanskelig å dyrke, og er derfor meget kostbare.