FARGESTENER OG PERLER

 

Fargestener

Fargestenenes verden er stor og vakker, og finnes i utallige varianter i alle regnbuens farger. I våre forretninger finner du mange ulike smykker med fargestener. På Paleet har vi “GEM WALL”, et eget monter med over 100 unike stener til salgs. Her kan du kjøpe en løs sten til din samling, eller for å lage et helt spesielt smykke du vil være alene om å eie. Klikk her for å se oppdatert liste.

Disse 3 fargestenene er de mest kjente:

RUBIN: (engelsk: Ruby) Rød variant av mineralet Korund (aluminiumoksyd). Den røde fargen kommer av svært små mengder crom. Korund har en hardhet 9 på Mohs skala (diamant =10). De største forekomstene av Corund av edelstenskvalitet er i Thailand, Siri Lanka, Madagaskar og Mozambique. De fineste rubinene kommer fra Burma.


SMARAGD: (engelsk: Emerald) Smaragden hører til i Beryllgruppen. Fargen skyldes svært små mengder crom (Cr). Smaragd har harhet 7,5 på Mohs skala. Smaragder inneholder som regel inneslutninger, d.v.s. små sprekkdannelser og andre typer urenheter. Smaragder over 2 carat er svært skjeldne uten inneslutninger. De mest kjente forekomster av smaragder finnes i Colombia (Muzo) og Zambia .

En annen kjent sten i Beryllgruppen er Aquamarinen, hvis farge skyldes titan og jern.

SAFIR: (engelsk: Sapphire) Safir er den andre kjente varianten i korund-gruppen. Når man snakker om safir, så menes som regel den blå varianten. En annen variant er den mer sjeldne orange-roas safiren kalt “Padparadcha”. De mest kjente forekomstene er i Thailand, Siri Lanka, Burma og Australia. 

 

Perler

Allerede for 5000 år siden ble perlene høyt verdsatt i land som Mexico, Peru, Hellas, Persia og Egypt. Men den gang var de forbeholdt fyrster, keisere, konger og andre adelige. I det gamle Hellas trodde man at perlene hadde en magisk kraft. Eieren av en perle ville bli skjenket lykke, elskov og styrke.

EKTE PERLER:
Ekte perler blir dannet i en musling. Muslingen kapsler inn f. eks en parasitt som prøver å trenge inn i dyret (muslingen). Rundt dette fremmedelementet lager muslingen en kappe av samme materiale som den lager skallet sitt av. Dette blir en perle. Ekte(orientalske) perler er meget sjeldne. Det dannes perler i gjennomsnitt i ca 1 av 100 muslinger. Av disse er det bare en av ti som blir fine. Ekte perler er derfor svært kostbare. Man kan også finne ekte perler i ferskvannsmuslinger. Det er funnet mange flotte perler på Jæren i Norge.

KULTURPERLER:
Kulturperler er perler som er dyrket. Man innplanterer en perlemorskule i muslingen. Muslingen lager et skall rundt denne, og det blir dannet en perle. For å få en stor perle legger man inn en stor kjerne. Denne ligger i muslingen i 1-3 år, før den blir tatt ut og sortert etter størrelse, glans, farge og jevnhet.

AKOYAPERLER:
Dyrket i Japan, i Akoyamuslingen. Perlemorskjernen er gjerne i størrelse 4 – 8 mm. Perlene blir dyrket i store farmer. Det blir innoperert en perlemorskule i muslingen, og den lager et perlebelegg rundt denne. Perlen ligger i muslingen i 1-3 år.

FERSKVANNSPERLER:
Ferskvannsperler blir dyrket i ferskvannsmuslinger på samme måte som Akoya perlene med kjerne og epitelvev. Ferskvannsperler har en noe annen glans enn saltvannskulturperler. Kina er i dag den største produsenten av   ferskvannsperler.

FAKTORER SOM GIR PERLEN SIN VERDI:
Farge: Rosa-Rosè er den mest etterspurte fargen.

Tykkelse på skallet: Jo tykkere jo bedre. Ofte ser man billige perler med nesten ingen skalltykkelse, og kjernen sees igjennom.
Overflate: Jo jevnere jo bedre (uten sår eller “rugler”)
Rundhet: Helt runde og dråpe er de mest verdifulle perlene. Betegnelsen “barokk” betyr ujevne perler. 
Størrelse: Perler over 7-7,5 mm er svært vanskelig å dyrke, og fra denne størrelsen stiger derfor prisen kraftig. Akoya perler over 10 mm er ytterst sjeldne.